HTML

Kiírom, mert ki nem mondhatom

Azért van, mert lassan bedilizek, ha nem írom ki magamból, mi a helyzet. Remélem, lesz jobb is az életem.

Friss topikok

Linkblog

2010.11.03. 21:39 Félőrült

Madármenza, avagy: segíts túlélni a telet a madaraknak!

Már évek óta szokásunk, hogy etetjük a különféle vadmadarakat. Pont olyan helyre épült a bérház, ahol egyébként sok családi ház van, és fa meg bokor. Nem rossz környék; igaz, mikor Anyuék 30 éve ideköltöztek, még alig, hogy kész volt a házsor, és akkoriban épültek a modernebb családi házak.

Szóval, mert sok a fa meg bokor, bőven van hova fészkelniük. A leggyakrabban cinkék jönnek ide. 3 éve még az én szobám ablakához volt egy szögre akasztva az etető, meg felette egy másik szögre egy faggyúgyolyó, tele mindenféle magvakkal. A 2.-on lakó szomszéd redőnyt csináltatott, de annyi esze nem volt a burzsuj parasztjának, hogy egy védőlemezt rakasson a redőny fölé :/ Szóval, minekutána kicsapta a hisztit, hogy a rdőnyébe a lepergő magok beesnek, nem raktuk ki többet az etetőt, csak a golyót. Sajnáltam, mert az etetőbe jöttek zöldikék, citromsármányok, tüzesfejű királykák, őszapók, ökörszemek, sőt, egy pár meggyvágó is, meg egyszer egy feketerigó is. Szép, színes madárkák, jó volt őket nézegetni, és tudni, hogy segítünk nekik túlélni a telet azzal, hogy etetjük őket.

Szeretem a madarakat, hasznos állatok. Így, hogy mostmár csak a golyó van kint, szinte csak cinkék jönnek (kékcinegék és széncinkék). Ők is nagyon aranyosak. Általában csapatosan jönnek, 4-en 5-en egyszerre. A főnök eszik mindig először, a többieknek addig kuss van, ők lentről (ablakpárkányról) szedegetik a morzsákat, meg az ablakról, ahonnan kijött a külső tömítés. Vagy a falon kapaszkodnak, akár fejjel lefelé is. Arra kelek, hogy kopogtatják veszettül az ablakot, meg a párkányt, de nem haragszom rájuk. Néhány nappal ezelőtt cseréltem a golyót, mert az előző elfogyott. Addig keresték a golyót, és a főnök a szögön ült :) Vices volt az egyik ilyen színes tollcsomó, mert ő pont akkor készült leszállni, mikor én nyitottam kifele az ablakot. Jött, pont meglátott, megijedt, és a levegőben csapkodott a kis szárnyaival. Nem tudom, hogy ő, vagy én döbbentem-e meg jobban :) Szerencsére nem ijedt meg ő sem (többen is jöttek), urbanizálódott madárkák ők már, a közeli kopasz fán van a figyelőállásuk.

Érdemes etetni a madarakat, mert hosszútávon nagyon hasznosak, pláne, mikor bogáridény van. Nem csak faggyúgyolyót lehet nekik adni meg magkeveréket, hanem főtt rizset is, félbevágott sütőtököt, sőt, kókuszdiót is. Utóbbiban kell vágni egy 2, 3 cm-es kör alakú lyukat, és kifüggeszteni a kókuszt. Hamar megtalálják a kistestű madarak; ez duplán hasznos etetési módszer, mert ki tudják enni a kókusz húsát, és költőodúként is használhatják a kiürült csonthéjast. Vannak direkt költésre készített költőodúk, ezeket főleg kertészeti áruházakban lehet kapni, de nem érdemes megvenni, mert önköltségen olcsóbb megcsinálni. Sőt, faggyúgolyót is lehet házilag készíteni. Baromi sok ilyen recept van fent a neten.

Irigylem azokat, akiknek van kertjük, mert ők több helyre tudnak etetőt kirakni, igaz, vigyázni kell, nehogy megtalálják a ragadozók az etetőt, odút. Így is jó, mert a bérházi ablakra kiakasztott etető, golyó is ugyanúgy segítség. Higgyétek el, párszáz Ft-ért cserébe életeket menthettek meg!

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://afelorultblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr442421139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása