HTML

Kiírom, mert ki nem mondhatom

Azért van, mert lassan bedilizek, ha nem írom ki magamból, mi a helyzet. Remélem, lesz jobb is az életem.

Friss topikok

Linkblog

2010.10.31. 20:44 Félőrült

Halottak napja pénzügyileg, avagy: a válság elérte a Másvilágot is

Ma voltunk kint Apunál a temetőben.

Már régóta nem engedhetjük meg magunknak, hogy vegyük a csokrot, ezért magunk kötjük. Ill., Anyu köti, én hozom a hozzávalókat. Mivel sok helyen szálanként 400-500 Ft-ot is elkérnek a krizantémért, ezért selyemvirággal készül a csokor. Szép, de nem olyan, mint a vágott :( De örülök, hogy legalább erre telik! Vettem 5 nagy, meg 5 kisfejű selyemvirágot a belvárosi százasban, ez volt együtt 1043 Ft, meg két csokor gallyat, az 400 Ft. A piacon a kis csokrok kezdődnek 1500 Ft-tól. Anyu nagyot kötött kb. ugyanennyiért.

Fenyőt meg, a közért előtt áruló nénitől vettem. Egy csokorban 5 gally volt, és 200 Ft. Azért, ez nem rossz. A piacon sokkal drágább, és kevesebb gally is van egybekötve. Bánt a dolog, hogy nem engedhetünk meg magunknak élővirágot, meg a gallyakon kívül más szárazvirág kötészeti homikat (pl. mahónia, sóvirág, stb.). Akkorák az árak, hogy az elképesztő! V.mi furcsa szokása az előknek ez, meg sajnos már presztízskédés, kivagyiság is, hogy ki milyen csokrot vett/köttetett, és hány ezer Ft-ért. Pedig a szándék a fontos szerintem, meg persze, az ízlés is. Néha csak lesek, hogy milyen színben gyártanak művirágokat és mécseseket....

Tesómmal mentünk ki a temetőbe. A kapunál mindig vannak ilyenkor árusok. Hát náluk is magasan vannak az árak. Kifele menet láttam, hogy a túlnyomó többség nem vett semmit pár szál olcsó gyertyán, mécsesen kívül (igaz, relatív, hogy mi az olcsó); inkább csak nézelődtek. Szóval, mi a magunk által kötött csokrot vittük, meg tesóm még külön egy kisebbet, amit a piacon vett. Szépen lesöpörtem a sírt, meg letöröltem a táblát. Azt hiszem, a miénk 4 koporsós. Apu van oda eltemetve, meg nagymama 2. férje. Tavaly járt le a bérlet (20 évre váltottuk meg), azóta, gyanítom ketyegnek az anyagi dolgok - nem tudom, Anyu nem beszél róla, kérdezni meg nem merem, mert rögtön beoltanak. Elkeserítő, hogy ma egy átlagos család nem tudja fedezni a normális szükségleteit (gondolok pl egy hétvégi bevásátlásra. Nem a legsz*rabb dolgokat veszi meg az ember, meg nem is a legdrágábbakat, hanem v.mi középkategóriás, átlagos holmit).

Bele se merek abba gondolni, mi lesz, ha nem fogjuk tudni megint x évre megváltani a sírt... 2 koporsót, benne 2 ember földi maradványaival hova tegyünk???? Úgy tudom, már egyszer elhantolt embereket nem hamvasztanak. Szóval, ez kiesett. Egyébként, az egyik leghiénább dolog az embereket holtuk után is lelejmolni. Nem azt mondom, hogy ne legyen bérleti díj, vagy v.mi ilyesmi költség, de miért ekkora? Semmi extra nincs a síron, sima, szürke műkő, rajta fekete műkő névtáblával. Ennyi.

Szégyen, hogy már a temetkezésből is ennyire burzsuj dolog lett. Egy sima, koporsós temetés 200 ezer ruppónál kezdődik, meg ehhez még számold hozzá kb. min. ugyanennyiért a sírkövet. Simán ott vagy, hogy fél millió Ft, meg még x évre előre a bérleti díj (és akkor még előtte nem számoltad a test szállítását akárhová, meg még egyéb ilyen dolgokat). Persze, mindennek ára van, mert mindenki pénzből él, de az normális, hogy a családoknak kölcsönt kell sok esetben felvenniük, hogy méltóképpen elbúcsúztassák a szerettüket? Vagy normális az, hogy évről évre kevesebb csokor, virág, mécses, gyertya van a temetőkben?

A legdurvább, b*kker: egy magyar biztosítónak már külön szolgáltatása van kifejezetten nyugdíjas embereknek, a majdani temetkezési költségeik fedezésére! A dolog úgy műkszik, hogy pl. Mari mama 75 éves, és havonta x ezer forintot befizet ebbe a szolgáltatásba. Mikor majd meghal, ez az összeg azonnal felszabadul (szóval nincsennek illetékek, adók, hagyatéki eljárás ezzel kapcsolatban), ebből elrendeznek mindent, kezdve a szállítástól az öltöztetésen át, a koporsón keresztül magáig a szertartásig. Őszintén szólva, nem tudom, hogyha nem gyűlik össsze x Ft, akkor miből és hogyan, és kivel temettetik el a halottat. Amúgy, nem hülyeség a dolog, de elkeserítő, hogy ma már erre külön gondolni kell....

Szólj hozzá! · 1 trackback


A bejegyzés trackback címe:

https://afelorultblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr722412392

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Halottak napjára 2010.11.01. 10:14:25

 Egy morbid Levi's 501-es reklám...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása